Αξιοθέατα

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία, είναι μια μικρή πόλη στην Ήλιδα στη χερσόνησο της Πελοποννήσου στην Ελλάδα, διάσημη για τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο με το ίδιο όνομα. Ο χώρος αυτός ήταν ένα σημαντικό πανελλήνιο θρησκευτικό ιερό της αρχαίας Ελλάδας, όπου οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια σε όλη την κλασική αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αποκαταστάθηκαν σε παγκόσμια βάση το 1894 προς τιμήν του ιδεώδους της ειρηνικής διεθνούς διαμάχης για την αριστεία.
Ο ιερός περίβολος, που ονομαζόταν Άλτις, ήταν κυρίως αφιερωμένος στον Δία, αν και εκεί λατρεύονταν άλλοι θεοί. Οι αγώνες που διεξήχθησαν στο όνομά του προσέλκυσαν επισκέπτες από όλο τον ελληνικό κόσμο ως ένα από μια ομάδα τέτοιων «Πανελλήνων» κέντρων, που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της ταυτότητας των αρχαίων Ελλήνων ως έθνους. Παρά το όνομα, δεν είναι πουθενά κοντά στον Όλυμπο στη βόρεια Ελλάδα, όπου πίστευαν ότι ζούσαν οι Δώδεκα Ολύμπιοι, οι κύριες θεότητες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.
Η αρχαία ιστορία καταγράφει ότι η Πίζα και η Ήλιδα, άλλα χωριά της περιοχής, μάχονταν με την Ολυμπία για τη διαχείριση του περιβόλου και ότι η Ολυμπία κέρδισε, υπονοώντας ότι το χωριό δεν ήταν πανομοιότυπο με τον περίβολο. Η πιθανή τοποθεσία του αρχαίου χωριού είναι το σύγχρονο χωριό, το οποίο φαίνεται να κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα.
Ο αρχαιολογικός χώρος είχε πάνω από 750 σημαντικά κτίρια, και πολλά από αυτά σώζονται ερείπια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες όλων των εποχών είναι το Πελόπιο, ο τάφος του οιονεί μυθικού βασιλιά, προγόνου των Ατρειδών, των δύο βασιλέων που οδήγησαν τις επικράτειές τους στον πόλεμο κατά της Τροίας. Η Πελοπόννησος πήρε το όνομά της από τον Πέλοπα. Ο τάφος υποδηλώνει ότι μπορεί να μην ήταν εντελώς μυθικός.
Image
Image
After suppression of the ancient Olympic Games in 394 AD by Theodosius I, the spirit of the games, international peaceful competition by individuals for excellence, continued. The games were resurrected in 1894 based on the ancient model, but more international than ever. The ideology of the new games turned to the site of ancient Olympia for its inspiration, where even the ruins assumed a symbolic significance. The Olympic flame of the modern-day Olympic Games is lit by reflection of sunlight in a parabolic mirror in front of the Temple of Hera and then transported by a torch to the place where the Games are held. When the modern Olympic Games came to Athens in 2004, the men's and women's shot put competition was held at the restored Olympia stadium
Image
Image