Αξιοθέατα

Δελφοί

Δελφοί

Δελφοί

Οι Δελφοί στο μύθο που προηγουμένως ονομάζονταν Πύθο, στην αρχαιότητα ήταν ένας ιερός περίβολος που χρησίμευε ως έδρα της Πυθίας, του σημαντικότερου μαντείου που συμβουλευόταν για σημαντικές αποφάσεις σε όλο τον αρχαίο κλασικό κόσμο. Το μαντείο είχε προέλευση από την προϊστορία και έγινε διεθνής χαρακτήρας και ενθάρρυνε επίσης συναισθήματα ελληνικής εθνικότητας, παρόλο που το έθνος της Ελλάδας απείχε αιώνες από την πραγματοποίηση. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το κέντρο του κόσμου στους Δελφούς, με το πέτρινο μνημείο γνωστό ως όμφαλος (ομφαλός). Ο ιερός περίβολος του Γε ή της Γαίας βρισκόταν στην περιοχή της Φωκίδας, αλλά η διαχείρισή του είχε αφαιρεθεί από τους Φωκείς που προσπαθούσαν να εκβιάσουν χρήματα από τους επισκέπτες του και είχε τεθεί στα χέρια μιας αμφικτυονίας ή επιτροπής προσώπων. επιλεγμένα κυρίως από τη Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Σούδα, οι Δελφοί πήραν το όνομά τους από τη Δελφίνη, το φίδι (δράκαινα) που έζησε εκεί και σκοτώθηκε από τον θεό Απόλλωνα (σε άλλες μαρτυρίες το φίδι ήταν το αρσενικό φίδι (δράκων) Πύθωνας).
Ο ιερός περίβολος καταλαμβάνει μια οριοθετημένη περιοχή στη νοτιοδυτική πλαγιά του Παρνασσού. Είναι πλέον ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος και από το 1938 αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού. Δίπλα στον ιερό περίβολο βρίσκεται μια μικρή σύγχρονη πόλη με το ίδιο όνομα. Ο περίβολος αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς είχε μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο, όπως μαρτυρούν τα διάφορα μνημεία που χτίστηκαν εκεί από τις περισσότερες σημαντικές αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη, καταδεικνύοντας τη θεμελιώδη ελληνική ενότητά τους.
Image
Image
Σήμερα οι Δελφοί είναι δήμος της Ελλάδας καθώς και μια σύγχρονη πόλη που γειτνιάζει με τον αρχαίο περίβολο. Η σύγχρονη πόλη δημιουργήθηκε μεταφέροντας τον προκάτοχό της από τον ιερό περίβολο, έτσι ώστε ο τελευταίος να μπορεί να ανασκαφεί από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές. Οι δύο Δελφοί, παλιοί και νέοι, βρίσκονται στην Εθνική Οδό 48 μεταξύ της Άμφισσας στα δυτικά και της Λιβαδειάς, πρωτεύουσας της Βοιωτίας, στα ανατολικά. Ο δρόμος ακολουθεί τη βόρεια πλαγιά ενός περάσματος μεταξύ του Παρνασσού στα βόρεια και των βουνών της χερσονήσου της Δεσφίνας στα νότια. Η χερσόνησος, τριγωνικού σχήματος, εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Το πέρασμα είναι εξ ολοκλήρου μια κοιλάδα ποταμού, αυτή του ποταμού Πλείστου, που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, σχηματίζοντας ένα φυσικό όριο στα βόρεια της χερσονήσου της Δεσφίνας και παρέχει μια εύκολη διαδρομή κατά μήκος της.
Image
Image